top of page

Razumevanje certifikacije ADR: Nepogrešljiv vodnik za ravnanje z nevarnim blagom

Prevoz nevarnega blaga je zahtevna naloga, ki zahteva posebno znanje in skrbnost. Poklicni vozniki, ki se ukvarjajo s prevozom nevarnih snovi po cesti, morajo biti dobro seznanjeni s predpisi in postopki, ki zagotavljajo varno dostavo od pošiljatelja do prejemnika. Eno izmed najpomembnejših orodij, ki jih morajo vozniki imeti na voljo, je certifikacija ADR. V tem blogu bomo razložili, kaj je ADR certifikacija in kaj je potrebno storiti, da se nevarno blago varno prepelje.


ADR, kar pomeni "Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route" (Evropski sporazum o mednarodnem prevozu nevarnega blaga po cesti), je mednarodni standard, ki ureja prevoz nevarnih snovi po cesti. Certifikacija ADR je namenjena poklicnim voznikom, ki se ukvarjajo s prevozom nevarnega blaga, in je obvezna za vse voznike, ki prevažajo takšno blago.

Da bi pridobili ADR certifikat, morajo vozniki opraviti poseben izobraževalni program, ki vključuje teoretično in praktično usposabljanje. Ta program pokriva različna področja, vključno z zakonodajo, varnostjo, pravili za pakiranje in označevanje ter postopki v sili. Vozniki se morajo naučiti prepoznati nevarne snovi, razumeti njihove lastnosti ter se seznaniti z ukrepi za preprečevanje in obvladovanje morebitnih nesreč.


Ena izmed ključnih nalog voznika je pravilno pakiranje nevarnega blaga. Pred odhodom je treba preveriti, ali je blago ustrezno pakirano in označeno v skladu z zahtevami ADR. To pomeni, da morajo biti posode, v katerih je blago shranjeno, trdne in neprepustne ter pravilno označene z ustrezno nevarnostno oznako. Prav tako je pomembno, da voznik preveri, ali so tovorna vozila opremljena z ustreznimi varnostnimi napravami, kot so protiobrabne obloge, požarni aparati in oprema za zbiranje razlitja.

Med prevozom je treba upoštevati varnostne ukrepe. Vozniki morajo biti pozorni na hitrost, vožnjo v skladu z omejitvami, ustrezno varnostno razdaljo in pravilno ravnanje v prometu. Prav tako morajo biti seznanjeni z ukrepi v sili in vedeti, kako ravnati v primeru nesreče ali uhajanja nevarnih snovi. Redno usposabljanje in obnavljanje certifikata ADR sta ključnega pomena za ohranjanje znanja in zagotavljanje varnosti pri prevozu nevarnih snovi.


Poleg tega je nujno vzpostaviti učinkovit sistem dokumentacije. Vozniki morajo imeti ustrezne dokumente, kot so veljavno vozniško dovoljenje, veljavna ADR, ki potrjuje, da je voznik ustrezno usposobljen za vožnjo ter ravnanje z nevarnim blagom, varnostni listi in dokumenti o nevarnih snoveh, vedno pri sebi. Te dokumente je potrebno redno preverjati in posodabljati/ obnavljati ter jih predložiti ob morebitnih (cestnih) nadzorih.


V zaključku je certifikacija ADR nepogrešljiva ter tudi obvezna za poklicne voznike, ki se ukvarjajo s prevozom nevarnega blaga. Razumevanje predpisov, pravilnega pakiranja, označevanja in ravnanja v sili so ključni koraki poleg varne vožnje za zagotavljanje varnega prevoza. Vozniki morajo biti redno usposobljeni in posodabljati svoje znanje ter dosledno upoštevati varnostne ukrepe. Le tako lahko zagotovimo, da se nevarno blago varno prepelje od pošiljatelja do prejemnika in zmanjšamo tveganje za nesreče ter negativne vplive na okolje in javno zdravje.


V našem podjetju izvajamo usposabljanje za pridobitev ter obnovitev ADR certifikata za vse vrste prevozov nevarnega blaga, poleg osnovenga ter specialističnega usposabljanja za prevoz v cisternah tudi razred 1 – eksplozivi ter razred 7 – radioaktivne snovi.


Varnost je na prvem mestu in skrbno ravnanje z nevarnim blagom je ključnega pomena za vse nas.


Več o ADR usposabljanju si lahko preberete tukaj




bottom of page