top of page

Zakaj je koristno imeti izpit za tovornjak - C kategorija.

Opravljen izpit za C kategorijo, ki omogoča vožnjo tovornik vozil, ki presegajo 3,500 kg NDM (največje dovoljene mase), prinaša številne koristi in možnosti tako za posameznika kakor tudi za družbo.


Tu je nekaj razlogov, zakaj je dobro imeti opravljen izpit za C kategorijo:

  1. Poklicne možnosti: S pridobljenim izpitom za C kategorijo odprete vrata mnogim poklicnim priložnostim v transportni in logistični panogi. Lahko postanete poklicni voznik tovornjaka, saj je povpraševanje na zaposlitvenem trgu za ta poklic zelo visoko ter posledično omogoča stabilno zaposlitev.

  2. Višji zaslužek: Poklicni vozniki tovornjakov pogosto zaslužijo nadpovprečno plačo, še posebej če imajo specializirana znanja ali delajo v zahtevnejših logistično transportnih sektorjih. Določeni prevozi, kot so mednarodni, zahtevajo večje kompetence in znanja, kar tudi pripomore k višjemu zaslužku.

  3. Raznoliko delo: Kot voznik tovornjaka se boste srečevali z raznolikimi situacijami in izzivi. Delo bo dinamično, saj boste vsak dan na različnih krajih in se ukvarjali z različnimi vrstami prevoza.

  4. Samostojnost: Poklic voznika tovornjaka omogoča večjo stopnjo samostojnosti in neodvisnosti. Veliko časa preživite na cesti, kar lahko pomeni manj fizičnega nadzora nadrejenega nad vami.

  5. Priložnosti za napredovanje: Sčasoma lahko pridobite izkušnje, znanje in veščine ter napredujete na višje položaje, kot so vodja prevoza, dispečer ali celo lastnik prevozniškega podjetja.

  6. Prispevek k gospodarstvu: Poklic voznika tovornjaka je ključen za nemoteno delovanje gospodarstva. S svojim delom prispevate k dostavi blaga in surovin, kar omogoča normalno delovanje podjetij in zadovoljevanje potreb prebivalstva.

  7. Mednarodne izkušnje: Če se odločite za mednarodni prevoz, imate možnost doživeti različne države, kulture in okolja. To je lahko zelo obogatitveno in vam omogoča razširitev obzorij.

  8. Stabilnost zaposlitve: Zaradi visoke potrebe po voznikih tovornjakov je poklic relativno odporen na nihanja gospodarskega cikla, kar pomeni večjo stabilnost zaposlitve.

  9. Priložnost za učenje: Poklic voznika tovornjaka prinaša nenehno učenje in pridobivanje novih izkušenj. Vozniki se morajo vedno prilagajati novim prometnim predpisom, tehnologijam in zahtevam trga.

V skupnem smislu ima pridobitev izpita za C kategorijo pozitiven vpliv na poklicne in osebne perspektive ter omogoča pridobivanje novih izkušenj in priložnosti.


Če vas zanima kako pridobiti vozniško dovoljenje za C kategorijo si lahko celoten postopek preberete tukaj


Izpit za tovornja - kamion. C kategorija
Izpit za C kategorijo

bottom of page